2014. december 8., hétfő

Diós-almás habcsók torta

Adventkor készült




 ,mert névnapok, és születésnapok tarkítják  az november utolsó napjait nálunk. El tudnám képzelni az adventi édességek közt  számomra olyan "téli " hangulata van  . 

Ezt  a tortát egy almás sütemény  inspirálta, alma és dió legyen  benne ez volt  a fő irányvonal  amikor elterveztem.
Nos ez maximálisan megvalósult  az eredeti almás sütemény azonban  torta formát öltött,mézeskalács fűszerezést kapott és végül diós-mogyorós habcsókok koronázták.

Az alma mellett,dió és kandírozott  narancs-,  citromhéj is került bele  s elmondhatom felvettem az állandó repertoárba "megfelelt"   a megmérettetésen  .










A vajat  habosra keverjük  a cukorral  . A tojásokat  szétválasztjuk  és a fehérjéből habcsókot készítünk.A sárgáját  a tejjel elegyítve pedig a  habos vajhoz keverjük pici sóval együtt.A lisztet az étkezési keményítővel csipetnyi  mézeskalács fűszerrel ,sütőporral elkeverjük és   adagonként  a  tojásos masszába keverjük.
Az almákat  lereszeljük ,meglocsoljuk citromlével és elkeverjük mézeskalács fűszerrel és  gyümölcs pálinkába áztatott mazsolával kandírozott citrom-, és  narancs- héjjal. 
Sütőpapírral bélelt   torta formába simítjuk a  tésztát, ráhalmozzuk az almás "tölteléket".






Előmelegített sütőbe toljuk és  200 fokon sütjük  25 percet   majd további 15 percet  180 fokon.
A sütőből kivéve   késsel elválasztjuk  a tortaforma falától a tésztát, kikapcsoljuk   rácsra csúsztatjuk a tortát és hagyjuk kihűlni. 






 Tálalás előtt diós-mogyorós  habcsókokkal  beborítjuk.
   





Hozzávalók:


  • 200 g  puha vaj
  • 80 g + 200 g
  •    cukor  ( barna  cukor
  • 3 tojás
  • '1/2 dl tej
  • 220 g liszt
  • 50 g  étkezési keményitő
  • sütőpor
  • 100 g  alkoholos  mazsola
  • 750 g alma ( zöld)
  • 1/2 citrom
  • 1 kanál mézeskalács fűszer
  • 50 g mogyoró 
  • 10 szem tisztított dió







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...