2013. október 15., kedd

Svéd gomba (saláta)


A gomba, akár a csiperke gomba  nyersen is felhasználható  salátákba,kitűnő salátákat készíthetünk vele ilyen a  svédgombasaláta is. A gomba  azonban nagyon kényes élelmiszer,különös figyelmet igényel a tárolása is és ajánlott mielőbb feldolgozni, elfogyasztani. A gombás ételeket lehetőség szerint ne tároljuk, annyit készítsünk belőle amit el is fogyasztunk. Alaposan tisztítsuk meg felhasználás előtt  a gombát, azonban  hámozni nem kell, csak a tönk végét vágjuk le!




Hajdanán Budapesten a Kígyó utcai Mézes Mackó( hidegkonyhai termékeket kínáló büfé) állandó kínálata volt.Ma már  nincs Mézes Mackó és nem létezik  a Pannónia  sem, aki működtette ezt a hidegkonyhai üzemet /boltot.

Feledésbe merül  a svédgombasaláta is?



A majonézes salátákat  száműztük  az étlapunkról, de miért tenném ezt a svédgombával?
Leporoltam  a receptet, kicsit megreformáltam, s itt van újra!
Vendégváráshoz, könnyű vacsorának vagy előételként.

Svédgomba saláta

Hozzávalói :

  • 500 g csiperke gomba
  • 125 g  paradicsom püré  vagy frissen készült bazsalikomos-kakukkfüves paradicsomszósz
  • 125 g  póréhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1    g porcukor ( elhagyható)
  • 100g citrom
  • 1,5 g Himalaya só
  • 4    g kakukkfű
  • 2    db babérlevél
( kb. 600 g saláta lesz belőle)

A megtisztított alaposan megmosott gombákat  gerezdekre vágjuk,ha elég kicsik  hagyhatjuk egészben is , de ebben az esetben ügyeljünk rá valóban egy falat legyen  könnyen betudjuk venni az egész  gombát  a szánkba minden nehézség nélkül.
Olívaolajon  megpároljuk az apróra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a  paradicsom pürét, kakukkfüvet, babérlevelet, a szűrt citrom levet, a gerezdekre vágott gombát.
Pár perccel  a főzés befejezése előtt sózzuk és a cukorral ízesítjük.Nem szabad túl főzni a gombát akkor jó, ha még roppan a fogunk alatt!

Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és jól behűtve saláta leveleken  citrom szeletekkel tálaljuk.





Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...