2012. május 9., szerda

E S K Ü V Ő ( szerb -montenegrói módra)




Az esküvő  nagy esemény, különösen  ha közeli családtag esküvője.
Most a legkisebb lány megy férjhez  a  három közül, ..hanem is három napos eseményre ( mint  a mesében ), de egész napos   " rendezvényre" számítottam. Gondoltam én  ezt  naivan, az eddigi tapasztalataimra hagyatkozva.
Hát,...mondhatom tévedtem, nem is kicsit,  ez most bizony három naposra sikeredett. ( a vőlegény indoka szerint  : -  ha Szulejmán menyegzője  15 napos  volt - akkor miért ne lehetne  az övék  legalább három napos? 

Lett!!

Volt legény-, és  leánybúcsú és közös dekoráció készítés is az esküvő előtti napon. Ezen a vidéken a hagyományokat tiszteletben tartva az a szokás, hogy  a lányos házat  " virágba borítják", vagyis  a kert kaput, kocsi bejárót, élővirág girlanddal díszítik fel, mint ahogy a ház bejárati ajtaját is .
El kell ismernem nagyon impozáns lett.

élővirág girland  a  bejárati  ajtón

A kert kapu virág díszben azt hirdeti,  itt az eladó lány hamarosan férjhez megy, aztán egy éven keresztül " hervad" mutatván az idő múlását a nagy nap óta.

Ezt, a lányok,  a barátnők,   segítségével előző nap készítik, persze vidám  falatozás poharazgatás  kíséretében. Ahogy a kitűzők is házilag készültek  a nagymama kertjéből kapott rozmaringból.

a kosár a bal sarokban lent
a két nővér mögött

Koszorús lányok nincsenek,  egy a menyasszony által kiválasztott lány, jelenesetben  a középső nővér, (időnként az idősebb is besegített)
hatalmas díszes  kosárból kínálja a rozmaringos  kitűzőket, amit aztán ki-ki a  pénztárcájának megfelelően  "megvásárol".
A násznép az esküvői napon érkezéstől   távozásig   viseli  ezen  kitűzőt.

rozmaringos esküvői kitűző
ezt a  rozmaring ágacska kitűzőt kapják  a vendégek érkezéskor


A nagy napon ki-ki,  a "saját  " részen  gyülekezik, attól függően mely fél rokonsága, vendége,
kora reggel  (9-10 órakor) már kezdődik(folytatódik ?) is az ünnepség, vendégség.
A ház előtti rózsakertben hatalmas  "éttermi " napernyők  alatt az  árnyékban, terített asztalok sorakoznak, padok és kerti székek  társaságában. Nem várnak túl sok vendéget ide, ez most nem ültetett fogadás, inkább álló, de  az idősebbekre való tekintettel azért a kényelem dominál.

Pálinkás jó reggelt !


Két ifjú" pincér"  a menyasszony öccse és unakatestvére kínálja  a házi pálinkát  és más italokat tálcán egyensúlyozva a vendégek közt lavírozva.



esküvői villás reggeli szerb-montenegrói módra 

Friss kifli, perec, a híres mángoldos rétes  és bárány pecsenye, hideg vegyes imbisz ( füstölt sonka,szalámi,sajt) a "villás reggeli" szerb- montenegrói  módra .


( aj aj, a vőlegény meg boszniai ).

A zenét  tangóharmonikás szolgáltatja, míg  menyasszony fényképezkedik a vendégek táncra is perdülnek.

Nem kell azonban sokat várni, míg megérkezik   a vőlegény és kísérete.
Mindenki figyelme azonnal az  érkezőkre irányul, az utca felé, a kerítésen túlra.
A menyasszony nagybátyja   egy feldíszített pálinkás  palackkal  már a  kapun kívül  fogadja az érkezőket, a kapukat mögötte nyomban  gondosan bezárták,  ide bizony be nem lehet csak úgy bejönni !!!

Nem adják, könnyen a  lányt !



esküvői  alma lelövés,leánykikérés


A kapufélfára  felerősített almát előbb le kell lőni,  csak aztán nyitnak  kaput és léphetik át  a lányos ház  küszöbét .

Talán ez a  legérdekesebb része  a  napnak.
 

Szerencsémre nem is olyan  könnyű feladat ez, a célzásban, lövésben   gyakorlatlan és minden bizonnyal  izgatott  vőlegénynek, jó néhányszor  kellett próbálkoznia mire sikerült a feladattal megbírkóznia, így volt időm az asztalokat  gyorsan rendbe szedni  újra feltölteni.
Hatodik lövésre aztán az alma is megadta magát,  kinyílhattak a kapuk. 
Megérkezett a  vőlegény és kísérete. Elől   a vőfény (?), akinek eztán jött el a  legfőbb feladata,  meg kellett vennie  a  menyasszonyt. Azaz meg kellett alkudnia ( nem kevés eurójába került ez ) a lányt férjhez adó  fiútestvérrel, aki addig nem enged míg  a vőfény valamennyi zsebéből ki nem  alkudja az ott lapuló pénzt .

viszik  a lányt  a menyasszony és  vőfény   elhagyja  a házat
viheti a  vőfény  a menyasszonyt létre jött az alku









Ha létre jött az alku kimehet a menyasszony, aki eddig a szobájában várakozott, kivezetik a   kertbe,  hol még  utolsó  néhány táncba is bekapcsolódik ( szerb kolo) a szülői házban  míg a  vendégek  falatoznak, poharaznak,táncolnak  kedvükre.



Hamarosan azonban  félbeszakad  a vigadság, mert  útra   kel  a násznép  a templom felé.
Lezárul egy szakasz ezennel.
Jön  a folytatás,.......... jön  a lakodalom




Így volt, igaz volt, higgyétek el, a nagy izgalomban a fényképezőgépem  otthon maradt  így  nem én készítettem a képeket,   az illusztrációkat  kölcsönöztem a vendégek és a hivatalos  fotós albumából.


Sok boldogságot az ifjú párnak  és jó mulatást  a násznépnek !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...