2011. január 30., vasárnap

A vasárnapi ebéd angolosan

Egyszer minden véget ér, még  a telelés is, mi is visszaértünk Karintiából, újból én főzöm az ebédet.

Gyermekem  szereti időnként az "angol reggelit " így hívjuk ha  a megszokott gabonapelyheket   lágy tojás sonka  "helyettesíti ". Mi lenne ha ma az ebéd is "angol" lenne ?



hátszín & yorkshire puding


.....Yorkshire puding,jut elsőként eszembe, nagyon régen nem csináltam már, évekkel mérhető  mikor utoljára ettünk, nem is tudom miért, csak egyszerűen így alakult.  Ehhez a legjobb a marhasült! Meg is van a menü.

 - Borjú bordák papír hüvelyben  - jut eszembe, szintén a múltból.  "Húszon évvel" ezelőtt  az akkori Fórum hotel a -Duna parton, a Lánc híd  lábánál -  a éttermében édesapámmal ettem először, akkor nekem ez újdonság volt.
Marhasült  yorkshire pudinggal
Ha nem  is borjú de marha, papír hüvely  lehet sütőpapír, lassan összeáll,alakul a menü.



  • Aszalt szilva leves
  • Hátszín  zacskóban sütve,céklával körítve, yorkshire pudinggal
  • Marscapone fagylaltkehely









Az aszalt szilva leveshez a magozott aszalt szilvákat felfőzöm, fűszerezem, tejszínnel felengedem összeforralom,turmixolom.
A felnőttek  néhány cseppnyi  vörös borral meglocsolhatják.

Aszalt szilva leves
Az aszalt szilva leves hozzávalói:
  • 150 gr aszalt  szilva
  • forralbor fűszer
  • 1 dl tejszín
  • 1 l víz








Hátszín zacskóban 



A hátszín szeleteket leválasztom a csontokról ( az majd jó lesz egy  leveshez ), sütőpapírra helyezem vaj darabokkal megszórom, sózom és a papír széleit összehajtom. Így becsomagolva tűzálló tálban helyezem a sütőbe ahol a Yorkshire-  pudinggal együtt  sütöm fél órán át  forró sütőben.A tálalásnál  a szószt ami nem más mint a vajas húslé külön mártásos csészében kínálom hozzá.



papírban sütve
Így néz ki amikor megsült
marhasült
.......vagy inkább így





















A  Yorkshire pudinghoz a lisztet a sütőporral elkeverem  sózom.  A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom  liszthez, jól elkeverem,  szilikon formába öntöm és előmelegített sütőben félórát sütöm .


yorkshire puding
Hozzávalói :


  • 100 gr liszt
  • sütőpor
  • 1 tojás
  • 1-2 dl tej












cékla köret

Cékla köret

A céklákat alaposan megmosom hámozom, apróra darabolom a fokhagymával együtt, egy részét  tejföllel kikeverem a másik felét balzsam ecettel  és  mézzel. A tejföllel elkeverve  a cékla  mélybordó színe  rózsaszínesre szelidül a tejföl mennyiségétől függően  más és más színt keverhetünk ki.      


Így rövid idő alatt két feltűnően mutatós színes köretet kaptam. A tejfölös  fokhagymás változat  valahonnan  Ukrainából származhat  a Fekete tenger partján levő  Jalta szállodában ettem  gyakran. Bár az is lehet  észt recept ez  a fokhagymás tejfölös cékla saláta.
Nagyon ízlett már akkor is. most is szeretjük .

A recept nem  pontos,  valahogy így emlékszem rá .



fagylalt kehely
  A desszerthez a poharak aljába olvasztott csokoládét  öntök     hagyom megdermedni  erre  teszek egy kekszet,  most       almásat aztán  jöhet  a marscapone fagylalt, amit a     felnőtteknek meglocsolok  mandula likőrrel minjola-val   díszítem és fél Mozart kuglert  is teszek  rá.













Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...